#VeuConvidada: Maternitat i escena

O gestar, parir i criar i alhora fer d’actriu (entre d’altres coses)

La paritat està a milers de kilòmetres de distància en relació a la criança per molt que tant la mare com el pare s’esforcin.

La maternitat és sobretot una experiència molt individual, a part d’un concepte hiperexplotat. Penso que cadascú la viu a la seva manera. L’embaràs, igual que l’adolescència, són estats de canvi de la persona.

Mentre l’escena sigui precària i masclista com ho és, les dones seguirem quedant a fora davant d’oportunitats i més encara si has parit, pariràs o vols parir.

Jo vaig perdre feines, algunes perquè físicament no podia desenvolupar, d’altres perquè estava embarassada i, “ja se sap” que “mai se sap el que pot passar”. “Tot es complica quan tens fillxs”. “Ja ho has deixat, oi?” em van preguntar pel carrer, com qui deixa les drogues. I també: “Ho podràs fer tot, però serà més difícil”. Però, i què?, que algun cop va ser fàcil?

M’he trobat de tot: qui pensa en tu i et dóna feina, qui t’oblida, qui et pressiona o et treu les hormones com a excusa (però això ja ens ho hem anat empassant abans, oi?). Jo m’he sentit molt agraïda i alhora cabrejada perquè gran part del sector no ho posa fàcil. AISGE és l’única plataforma que m’ha pogut assessorar i té un “pla per a la maternitat i la paternitat”.

Si el sector està difícil ja de per si, ho està encara més per les dones i ja no parlem per a una dona embarassada o amb fillxs.

Quan treballo (cobrant, ja sé que per a altres sectors aquest aclariment deu sonar estrany, però en l’escena, no) normalment em contracten per bolo, a no ser que estigui fent temporada o en un procés d’assajos que en el millor dels casos hi ha contracte més llarg. Això vol dir que, si la probabilitat de comptar amb una baixa ja és complicada imagineu com ho és per a una baixa de maternitat. Això sempre i quan no tinguis una carambola: que et posis de part un dia de funció o durant els assajos.

Pots demanar la baixa de maternitat quan has donat a llum o un temps curt abans, però això voldrà dir que et quedaran menys dies de baixa per tenir cura del nadó després de parir.

(Que no sé si cal que digui que són unes tristes 16 setmanes, tot i que hi ha qui diu que és més ja que et pots “compactar” les lactàncies, vacances, etc, però això per a nosaltres no val, perquè estem contractades “diferent”, si és que ho estem).

La gran majoria el que fem és demanar una “baixa comuna” pel que sigui, i no relacionat amb l’embaràs (grip, esguinç, voltadits). Això vol dir que et tocarà un temps de peregrinació per metges de capçalera, ginecòlogues, llevadores, la Seguretat Social i les seves cues interminables, gestories i trucades a persones que creus que potser tenen alguna idea de com lidiar amb contractes de dos dies amb règim d’artista o toreros.

Subsisteixes durant els últims dos mesos d’embaràs amb la baixa comuna, que arriba un cop ja has parit, i després la de maternita molt més tard que també s’ha de tramitar. I un cop s’ha acabat, doncs s’ha acabat. El desert i un bebè de 4 mesos.

Tot això si tens la sort de tenir una baixa.

Puc entendre com moltes dones, després de passar per l’experiència de donar a llum, deixen la professió.

Les persones hem de poder escollir si volem o no una família amb nens i nenes sense coacció social i que això no tingui unes conseqüències tan grans en el creixement professional i, per tant, en l’economia.

Hauria d’haver-hi espais preparats per a que els bebés puguessin estar a prop de les seves mares o pares mentre desenvolupen les seves feines. Els nadons són persones petites dependents. Tenen exactament els mateixos drets que nosaltres d’estar en aquest món, només que nosaltres portem més temps aquí i per tant tenim la responsabilitat de vetllar per ells i elles i assegurar-nos que quan arribin a la nostra edat es trobin un lloc una mica millor que el nostre, per això crec que els nens i les nenes són responsabilitat de tots i totes.

Ilona Muñoz Rizzo (actriu i moltes altres coses per créixer)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s