Carta oberta a Lluís Pasqual i Xavier Albertí.

El passat dijous 23 de Novembre esperàvem amb candeletes el nou programa cultural de TV3 (Quan Arribin Els Marcians), postergat, com gairebé tot el contingut cultural, pels temps i els fets extraordinaris d’aquests dies.

Estàvem especialment emocionades pel contingut d’un dels reportatges (#OnSonLesDones?) on s’entrevistaven els principals directors artístics dels teatres públics d’aquest país i per escoltar les seves respectives declaracions sobre la minsa representació de dones directores i dramaturgues (responsables de generar discurs) a la cartellera barcelonina.

Diríem que va ser sorpresa però no ho va ser gens que Lluís Pasqual (Teatre Lliure) directament no acceptés l’entrevista. A l’igual que tampoc no ens van sorprendre les justificacions mal formulades i poc contrastades de Xavier Albertí (Teatre Nacional de Catalunya).

Així que, com us vam prometre, aquí va la nostra resposta:

 

Estimat Lluís,

Una persona que accepta un càrrec tan important com és dirigir el Teatre Lliure, del qual n’ets fundador i sabem que aprecies enormement, hauria de saber que té l’obligació, i sí, diem obligació, de respondre públicament sobre la seva gestió. Un teatre que se sustenta majoritàriament amb diner públic (de les butxaques d’una població de la qual la meitat som dones) i que té un públic de majoria femenina no hauria de tenir una representació tan lamentable de dones directores i dramaturgues i no hauria de menystenir com ho fa les dones de la seva Kompanyia (gent jove que alimenta el present i el futur del nostre teatre). Nosaltres sabem prou bé el que són les represàlies, aquí ho expliquem, però si mai alguna de nosaltres dirigíssim un teatre ho faríem donant la cara i responent les preguntes que fessin falta. Creiem que un home de teatre (ja d’entrada privilegiat vers una dona) amb una carrera tan excepcional com la teva no hauria de tenir por de donar explicacions. De qui tens tu por, Lluís Pasqual?

 

Estimat Xavier,

Moltes de nosaltres portem molts (i molts!) anys escoltant excuses com les que vas donar l’altre dia a TV3 i ja no ens ve gaire de gust fer pedagogia, però en farem una mica més.

Tot i que les qüotes són un tema amb un marge ben ample de discussió, existeix una llei orgànica que, com tantes d’altres, no segueix gairebé ningú. Aquesta llei, però, s’aplica a molts altres països on han demostrat ser plenament efectives tant en beneficis econòmics com en qualitat artística. Nosaltres sabem una mica d’història dramàtica també, sabem com de difícil ho han tingut les dones al llarg del temps per escriure, dirigir, interpretar, dissenyar espais… i precisament el teu argumentari no hauria de ser una justificació sinó un motiu per contrarestar tot aquest mal fel pels homes durant la història del teatre. Les escoles d’art dramàtic són plenes de dones que no poden accedir al món professional i tens la gosadía de dir que els projectes que t’arriben són en majoria d’homes quan tothom sap que els projectes “que t’arriben” no són els que programaràs al teatre; que hi ha molts factors de confiança i amistat i que d’aquest terreny les dones en som excloses per motius obvis. Ens parles d’estar preparats per “fer el salt” al TNC…Tots els homes que programes arriben al TNC per la seva vàlua artística i per la potencialitat dels seus projectes sense tenir-hi a veure afinitat personal, coneixença o vots de confiança a gent propera (en un teatre que, repetim, està pagat per totes i on hauríem de tenir totes les mateixes oportunitats)? Evidentment que no. Parles de llibertat, també, però la teva llibertat no és taI, perquè està absolutament subjecta a les normes rígides del patriarcat. A més, la teva “llibertat com a programador” acaba quan limites la meva com a creadora.
En resum, o comenceu a responsabilitzar-vos o les creadores i espectadores es giraran en contra vostra. Sabem que es pot fer, estem fartes d’excuses i de condescendència.

 

VOLEM RESPECTE, VOLEM (com a mínim) PARITAT JA!!

 

Anuncis

One thought on “Carta oberta a Lluís Pasqual i Xavier Albertí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s