Veu convidada: Els homes de Catalunya aixequen el teló.

 

Si seguim deixant l’escriptura teatral exclusivament en mans masculines, serà inevitable que als escenaris hi trobem històries masculines interpretades per homes i el resultat d’això sempre serà una ficció pobre i estigmatitzada, com la societat en la que vivim.

Avui volem parlar de la gala de Catalunya Aixeca el Teló. Perquè dóna el tret de sortida a la temporada teatral, perquè se suposa que representa a tots i a totes les professionals de les arts escèniques, d’una manera o una altra… I perquè s’emet en una cadena pública, TV3, i és una oportunitat per donar a conèixer la realitat del sector, reivindicar millores i enganxar nou públic.

La llàstima és que en la gala del passat dimarts al Liceu només una part del sector teatral hi va ser representada… ELS HOMES. Des de l’inici fins al final, cantant o bé parlant, es va tenir cura d’anomenar totes les professions escèniques, sense oblidar tècnics, taquilleres (en femení, és clar) i autors teatrals (en masculí, és clar també!). Però resulta que mentre que s’havien tingut en compte tots aquests detalls, algú havia passat per alt que a l’escenari del Liceu les dones hi desfilaven amb comptagotes: els Pastorets Rock (4 homes), el presentador de la gala, Roger Coma (home també), Àngel Llàcer, Jorge Blass, Cesc Casanovas, Companyia de circ “eia” (4 homes), Ivan Labanda, Sergi Mateu, David Vardaguer, Jofre Caraben, Amics de les Arts (4 homes) … Fins i tot el President (home també, curiós). Una petitíssima i insuficient quota femenina (Alba Florejachs, Irene Jódar i Ariadna Monfort) intentava debades equilibrar les coses.

I el pitjor és que això no ens sorprèn gaire. Poca gent se n’adona, hi estem acostumats. Es comenta la gala, el presentador, els gags. Però gairebé tots passem per alt que això NO és normal. Que si no hi ha dones dalt de l’escenari, és perquè tampoc n’hi ha darrera. Pau Escribano, Enzo Vizcaino, Ignasi Taltavull, Oriol Jara i Roger Rubio (5 homes) signen el guió de la gala, dirigida pel mateix Pau Escribano (home també, és clar).

Sembla que ADETCA, l’ Associació d’Actors i Directors AADPC i la Societat d’autors SGAE estan tant ocupats fent estadístiques sobre el nombre de sales, el seu aforament, el nombre d’espectacles i nombre de funcions, el nombre d’espectadors i les recaptacions, que s’obliden d’una xifra, segons el nostre parer, molt més important: quantes dones estan treballant en aquests moments en el sector teatral?

“Això no és important”, pensareu alguns de vosaltres. “L’important és que el públic vagi al teatre”. D’acord. Nosaltres pensem que fins que no s’airegin els fonaments d’una indústria teatral masculina i per tant incompleta i pobra, segurament aquestes xifres que tant us preocupen no augmentaran. Que fins que almenys el 50% dels autors, directors i productors teatrals no siguin dones, serà complicat veure dones als escenaris i poder gaudir d’històries riques i amb diferents punts de vista, i que per tant fins que això no passi el públic (format majoritàriament per dones, tornem a les estadístiques) seguirà tenint una mica de mandra d’anar al teatre i es quedarà a casa veient Netflix o HBO, on les dones creadores estan revol·lucionant el panorama audiovisual d’una manera eficaç i senzilla: introduïnt per primer cop en la història de la ficció el punt de vista femení.

El que ha passat a la gala de Catalunya Aixeca el Teló és un reflex de la nostra indústria teatral. Si seguim deixant l’escriptura teatral exclusivament en mans masculines, serà inevitable que als escenaris hi trobem històries masculines interpretades per homes i el resultat d’això sempre serà una ficció pobre i estigmatitzada, com la societat en la que vivim.

Dimarts passat, a Catalunya, els homes van aixecar el teló. Esperem que ben aviat els homes i les dones de les arts escèniques el puguem aixecar junts i, per tant, amb molta més força, empenta i creativitat. Quan això passi, la nostra ficció serà millor.

(Aquesta veu convidada ha decidit no donar el seu nom. Té tot el nostre recolzament.)

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s