Ricarda III

170px-King_Richard_III

 

Ja vam escriure sobre Shakespeare i el tractament que es fa en les adaptacions de les seves obres de les dones. Aquest cop ens preguntem què hagués passat si la versió del TNC del Ricard III hagués sigut Ricarda III.

Partim del personatge: Ricard és el germà petit i lleig de la família… Bé, no sabem si és lleig o no. Sabem que ell s’hi considera. En el primer monòleg s’autoanomena deforme, inacabat, i abans de temps enviat a aquest món on es respira. L’adaptació hagués sigut valenta -en aquest sentit- si hagués apostat per una dona. I podria haver sigut més valenta encara, si hagués apostat per un dona lletja. Una dona lletja i a ser possible gorda. Primer, perquè en aquest panorama teatral és difícil donar papers protagonistes a dones grasses. Si l’obra no es diu Gorda o Sóc Lletja o si no es té més de 60 anys -recordem aquí la paròdia de les comediants nord-americanes Amy Schumer i Julia Louis-Dreyfus en què la segona s’acomiada de la seva carrera com a actriu follable i desitjable-, l’actriu protagonista tendirà a ser amb un físic concret. També hagués estat bé apostar per una dona perquè estaria bé posar a escena una dona que parli d’un problema que ens afecta a moltes: que ens sentim lletges. Que no ens sentim bé amb el nostre físic, que de vegades ens tortura sentir-nos lletges i que això pot alterar fins a nivells profunds, la nostra manera d’estar al món.

Ricard forma part d’una guerra de successió enmig del poder masculí en què ningú el té en compte en la carrera pel tron: de debó, literalment ningú el té en compte com a possible competidor fins que ja és massa tard. Us sona? Tant si et dius Hillary Clinton i formes part de l’stablishment polític com si ets Marine LePen i parteixes del populisme i la xenofòbia (aclariment: l’exemple no significa que estiguem d’acord ni amb les polítiques d’una ni de l’altra), està clar que les dones ho tenen difícil això d’accedir al poder. La posició de Ricarda en el món ens duria a reflexions insospitades si veiéssim la condescendència amb què la tracten la resta de personatges.

Com la tractarien les altres dones? En l’obra, les úniques que no es refien de Ricard són les dones. Elles veuen el seu verí i les seves trampes, mentre els atres van caient en el seu parany. Precisament, en un món on les dones ens veiem empeses a la competició d’unes amb d’altres, no és meravellós dur a escena aquellla dona que se surt de la norma i que la resta de dones censurem absolutament? No seria meravellós veure les conxorxes, les crítiques d’Isabel, de Margarita o de la Duquessa de York -la seva mare- de la nostra Ricarda?

Tornant a Ricard: és malvat, dolent. Ho sabem. Què passaria si posem al centre de l’obra una dona capaç de matar a nens, sense pietat per obtenir la corona i finalment venjar la seva posició al món. En l’última veu convidada Júlia Barceló ens explicava que poques vegades se’ns demana a les dones de construir personatges forts. Com es veuria als ulls de les espectadores i espectadors una dona sense escrúpols? Una dona assassina que no sent vergonya per explicar els seus plans malvats? Quan ens tocarà a les dones ser dolentes sense ser la bruixa antagonista? Quan podrem ser l’heroïna anti- heròica?

I finalment, hagués sigut una oportunitat meravellosa per construir una Ricarda lesbiana. Imagineu-vos l’emoció de Ricarda cortejant a Lady Anne. L’explosió que s’entendria des d’una dona que, potser per primera vegada, s’ha aconseguit lligar una altra dona. Aquest monòleg, lluny de la impunitat que el sol acompanyar, ens mostraria la fragilitat de Ricarda, la incapacitat que aquesta veu per aconseguir una amant, una parella, el que sigui… i allí, davant dels nostres ulls, la nostra Ricarda ens podria mirar i dir-nos molt feliç: S’ha fet mai a una dona l’amor d’aquesta forma?

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s