Barbes de Balena

Barbes de balena aconsegueix fer discurs polític amb un muntatge amable, sensible i molt estètic, i només podem felicitar les seves creadores pel seu encert.

De la mateixa manera que creiem que cal alçar la veu per posar de manifest aquells muntatges on la perspectiva de gènere deixa molt a desitjar, pensem que cal també elogiar aquells altres on el resultat és reeixit i interessant.

I aquest és el cas de Barbes de balena, un muntatge creat íntegrament per dones que ha estat en cartell fins fa ben poc al Maldà i que, amb l’excusa d’explicar-nos la biografia de Dolors Aleu i Riera, la primera llicenciada en medicina de Catalunya i l’Estat espanyol (fita assolida a finals del segle XIX, per cert), aborda les “cotilles” a què ens veiem sotmeses dels dones en les nostres vides, tant laborals com privades.

El muntatge compta amb diversos tons i fils conductors. D’una banda tenim la biografia de Dolors Aleu, una història dura que mostra totes les dificultats a què va haver d’enfrontar-se aquesta dona tant en la seva època d’estudiant com més endavant com a metgessa. La infravaloració i el menyspreu a la seva capacitat i intel·ligència no sona tan llunyana com hauria de sonar als espectadors moderns, i els seus problemes per obtenir el just reconeixement als seus mèrits no disten gaire dels que us pot explicar qualsevol dona si li pregunteu.

Un altre dels fils són els records familiars de les actrius, que, en alguns moments del muntatge, es despullen dels seus personatges per explicar-nos històries i anècdotes de les dones de les seves famílies (de fet, Dolors Aleu és una d’aquestes dones). En recordar els seus noms i reivindicar les seves fites estan reivindicant d’alguna manera els de totes les dones que ens han portat fins aquí i ens conviden a saber-ne més i a indagar en les nostres pròpies històries i famílies per visibilitzar les nostres avantpassades; per evitar que les dones que ens han precedit i que, tot sovint, van tenir vides discretes i sacrificades no caiguin en l’oblit.

El darrer fil són uns peixos de colors que viuen a una peixera, sempre exposats, sempre jutjats pel seu aspecte, la seva habilitat per remenar el cul i el seu somriure (les seves bombolles). Uns peixos cosificats, que només hi són per fer bonic i que, malauradament, ho obliden cada cinc minuts. Aquests peixos denuncien la nostra memòria de peix, la nostra incapacitat per recordar els greuges passats i els avenços que, mica en mica, han aconseguit les dones gràcies al feminisme. Si perdem la memòria, estem condemnades a seguir atrapades en la mateixa peixera.

Barbes de balena aconsegueix fer discurs polític amb un muntatge amable, sensible i molt estètic, i només podem felicitar les seves creadores pel seu encert. Celebrem, també, que hagin optat, de manera conscient, per tirar endavant un muntatge format íntegrament per dones, un fet poc habitual a la cartellera. Això, però, ens fa pensar inevitablement com, sovint, els únics muntatges on es posa el focus de la història en la dona, en aquest cas de la memòria històrica, són muntatges militants o amb la voluntat expressa de retre homenatge a les dones (Només són dones, Neus Català, La maternitat d’Elna…), però que, en canvi, se les omet en moltes d’altres (In Memoriam, sense anar més lluny). Ens agradaria que les dones poguessin reivindicar-se i explicar aquesta mena d’històries en muntatges no exclusivament femenins, que entenguéssim que allò femení també és universal. Que les dones no només siguin les protagonistes quan no apareixen homes al relat, sinó que ho siguin també quan en tenen al costat. Serà aleshores quan, potser, la nostra feina haurà acabat.

Fitxa

  • Dones que participen en aquest muntatge: Anna Maria Ricart (dramatúrgia), Mònica Bofill (direcció), Adriana Cabiró (composició musical i interpretació), Anna Romaní (coreografia i interpretació), Núria Cuyàs (interpretació), Laura López (interprertació), Maria Albadalejo (escenografia i vestuari), Laura Clos ‘Closca’ (il·luminació), Marina Marcos (producció), Laura Solé (estudiant en pràctiques).

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s